Úvod

Zahrada podle Feng Shui

Feng shui je staré čínské umění života v harmonii s okolím. Učí nás rozeznávat pozitivní a negativní energie a způsoby, jak pozitivní energie posilovat a těm negativním se bránit. To je velmi důležité nejen ve vnitřním prostoru našeho domova, ale také v zahradě, kde si chceme užívat zasloužený odpočinek po pracovním dnu, trávit volné chvíle s dětmi, partnerem nebo přáteli.


Harmonický tok energie, zachování soukromí a dostatek prostoru pro rekreaci jsou hlavními kritérii při rozhodování o osazení zahrady. Samozřejmě je ideální, pokud můžete rady Feng shui uplatnit již při zakládání zahrady, ale i když byla vaše zahrada založená již před několika lety, vždy můžete využít blahodárných změn Feng shui ke zlepšení cirkulace energie a podpoře jednotlivých oblastí života.

Vzhledem k tomu, že pravidla Feng shui jsou poměrně složitá, vybrala jsem několik základních tipů, které vám pomohou energii vaší zahrady zlepšit:

Velmi obtížné bývá ohraničení proti sousednímu pozemku. Chcete se sice od sousedů oddělit natolik, abyste získali soukromí, ale jistě není vhodné odříznout veškerou komunikaci. Vysoká zeď tedy nepřichází v úvahu. Vhodné jsou například přiměřeně vysoké živé ploty nebo volně vysazené keříky. Můžete využít také nejrůznější popínavé rostliny, kterým plot poskytne oporu.

Pro volnou cirkulaci energie je dobré, ponecháte-li střed zahrady volný, bez stromů, staveb nebo cestiček. Ideální je nechat zde jen louku nebo trávník.

Dovolte vodě, aby vstoupila na vaši zahradu a dodala jí blahodárnou energii. Živá proudící voda dává prostoru svěží a silnou energii, přiláká ptáky a jiná drobná zvířata. V letních vedrech vám voda přinese žádané osvěžení. Navíc potůček nebo jezírko vypadají krásně po celý rok. Pokud nemáte dostatek prostoru, pořiďte si alespoň pítko pro ptáky. Budou ho využívat i ke koupání a vám jejich pozorování přinese mnoho radosti.

zahrada podle feng shui

Ve Feng shui se traduje, že voda znamená hojnost a přináší bohatství, váš užitek z vody v zahradě bude tedy mnohonásobný. Ideálním umístěním je východní, jihovýchodní nebo severní část zahrady, kde je podle Feng shui energie vody v harmonii. Naopak na jihu by vám voda velký prospěch nepřinesla.

Nezapomeňte, že stromy jsou cennými dárci energie. Vyberte druh, který je svým typem a velikostí vhodný pro vaši zahradu, ale v žádném případě nedovolte, aby vás obavy ze správnosti výběru o tuto blahodárnou energii ochudily.

kvetiny v harmonii

Květiny jsou voňavé a barevné ozdoby každé zahrady. Neměly by proto chybět ani u vás. Vybírat můžete například z druhů, které jsou ve Feng shui považovány za mimořádně cenné:
Růže je považována za květinu krásy a posiluje jinovou – ženskou energii.
• Za královnu květin je v Číně považována pivoňka. Historie jejího pěstování je více než
  4000 let. Podle tradice odráží negativní „sha“ energii.
Chryzantéma je květinou podzimu. Ve feng shui je uctívána jako velký dárce energie a
  symbol dlouhověkosti. Číňané květy chryzantém suší a vaří z nich čaj, který podle tradiční
  čínské medicíny posiluje a projasňuje zrak.
• Další vhodnou a prospěšnou rostlinou je bambus. Je vskutku universální a můžete jej použít
  nejen jako solitér, ale i k ohraničení zahrady a ochraně před nežádoucími pohledy z venku.
  Je symbolem dlouhověkosti, pokory, užitečnosti, vytrvalosti a čestnosti.
Třešně a slivoně jsou tradičními posly jara. Zvěstují blížící se konec zimy a prozáří
  zahradu svými něžnými květy.
• Dalšími vhodnými rostlinami jsou například kamélie, hlohyně, šeřík, fozýtie nebo
  rododendron.

Při úpravách zahrady zachovejte vždy rovnováhu a vhodné proporce. Stejně tak zachovejte rovnováhu mezi prací na zahradě a klidným užíváním si výsledků vaší práce. Na vhodné místo umístěte lavičku, nebo posezení a užijte si pohled na přírodní scenérii, kterou jste spoluvytvořili.

Přeji vám skvělé Feng shui
Ludmila Djemelová – poradkyně Feng Shui
LO-PAN s.r.o.

Zdroj úvodního fota: Sxc.hu



Kam dál ?

Navštivte také ...
Fotogalerie
Doporučujeme
Nejčtenější
Diskuze